Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya amoena

 

 

 

Ursprung: Indonesien, Malaysia, Indien, Thailand (Java)

Köpte den här hoyan då jag tycker bladen är helt fantastiska. Den var märkt med H. verticillata (H. sp. Bogar). Vad jag har förstått förekommer samma hoya även med namnet H. pallida. Enligt en del experter är detta den äkta H. verticillata. Men då jag läst att David Liddle har identifierat den här hoyan till att vara Hoya amoena, därför har jag valt att lägga in den under det namnet också. Men efter att ha undersökt saken vidare, så har några bilder jag sett på H. amoena (bladbilder) inte stämt helt överens med denna planta jag har i odling. Så i nuläget (juli 2010) vet inte helt säkert om denna bör kallas för H. amoena. Men som alla vet så kan man inte identifiera en hoya enbart på bladen så därför får detta namn stå kvar i väntan på andra besked.

Bladen är hårda, avlånga med mycket silverfläckar i. Har ett ojämnt/gropigt utseende. Storleken är ca. 8-10 cm långa och 4 cm breda.

Blommorna varierar i färg beroende på ljus, några klasar har varit mer åt de rosa hållet medans andra haft en gulare ton. Blombild nr. 2 är tagen med hjälp av blixten. När denna hoya börjat blomma finns det ingen hejd på den, verkar hos mig vara mera blomvillig i östläge. Och plantan har nästan jämt några blomklasar på gång. :) En blad och blomfavorit! Blommorna doftar ljuvligt av något som i min näsa påminner om Jenka tuggummi.

Publicerades av: G. Don, 1838