Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya australis subsp. tenuipes ´Lisa`

 

 

 

Ursprung: Australien, Oceanien

Det finns många olika underarter, dock kännetecknas alla australis-varianterna med att de har vita blommor med lite rosa under bikronan. Doften påminner om mandel, doftar riktigt gott.

`Lisa´ är en varierad form där bladen har mörka kanter, ljus mitt ca. 7-8 cm långa och 4,5 cm breda. Nya blad är röda, otroligt vackra blad.

Hoya australis ssp. tenuipes Lisa är en hoya jag har svårt att få att överleva längre perioder. Den verkar vara mer känslig för uttorkning än de andra varianterna är. Hittills har jag inte fått några blommor på denna planta, men det beror säkert på att jag börjar om med den vart och vartannat år. Men egentligen gör det inte så mycket att den inte blommat än då den har så vackra blad, trots att jag haft arten sen 2005.

Plantan är fortfarande ganska liten efter den senaste omrotning vintern 2008. 2010 i nov. blommande plantan för första gången. Dock ramlade nästan alla knopparna av, dagarna innan de skulle spricka upp. Trist, men jag fick ändå se och känna den härliga doften av blommorna.

Publicerades först som H. carnosa av R. Brown, 1810. Men ändrades 1828 till H. australis.