Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya bordenii

 

 

 

Ursprung: Filippinerna

Hoya bordenii verkar kunna vara ganska kinkig och kräva en del för att trivas. Man bör undvika drag, den tål inte att stå för torrt men absolut inte heller för blöt. Med de sagt så har jag aldrig haft problem med min planta, och jag är inte den bästa eller kanske jag ska säga jämnaste vattnaren. Detta till trots så har min planta vuxit snällt och blommat tidigt.

Denna hoya trivs med ljus placering, och även om jag läst på flera ställen att den inte klarar av en solig placering, så växer min planta och frodas i ett söderfönster. Lite slarvlig med solskyddet då det då blir svårt att öppna fönstet. Och pga. det har jag sett att några blad har fått solskador. Så skydd mot värsta solgasset är nog att föredra egentligen.

Bladen är mörkt gröna med tydlinga nerver storlek ca. 10-16 cm långa och 2-4 cm breda. De kan bli mörkt vinröda vid ljus placering, vacker planta även utan blommor alltså. Blommorna är orangeröda med mörkröd bikrona, bakåtsträvande och ca 2 cm i diameter.. Har en svag doft av vad i min näsa närmast kan beskrivas som rött äpple.

Publicerades 1906, Schlechter.