Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya carnosa

 

 

 

Ursprung: Kina

Det här är väl den Hoya som de flesta känner till och då som "porslinsblomman", som någon i släkten kanske mormor/farmor hade. Arten har funnits i hem världen över sedan 1800-talet.

Haft tv plantor av H. carnosa, den med ljusrosa blommor kommer från min mormors gamla planta och har följt mig i många år sen jag flyttade hemifrån i början av 90-talet. Den vitblommane köpte jag av en hoyavän som stor planta när min hoyanoya satt in. Jag ville ha en blommande carnosa. Samma år började även min gamla planta att blomma.

Även om den kanske är den mest spridda hoyan i världen så tycker jag att det är synd att den underskattas så mycket. Den finns i en mängd olika färgvarianter och de har alla gemensamt de vackra och dekorativa bladen. Som finns i färger allt från mörkt gröna med silver i, till vita/gröna blad som under utvecklingen är mörkt röda.

Publicerad av: R. Brown, 1810

Namndjungeln är väl om möjligt värre när det gäller carnosa-varianterna. Men tills jag vet mer så får de namn som angetts vid köpet stå kvar.

Färgvariationerna hos några av de olika carnosa som bor hemma hos mig.  Bild 1 Hoya carnosa albomarginata (white edges),  bild 2 carnosa Tricolor, bild 3 carnosa Lime green, Bild 4 carnosa Krimson princess.