Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya caudata TN99-008

 

 

          

Ursprung: Ketambe, Sumatra

Hoya caudata TN99-008, en variant som Torill Nyhuus plockat. Upplevde jag som lite mera förlåtande och snabbväxande än de flesta andra caudator jag har. Bladen blir vackert röda vid ljus placering.

Den rotade sig lätt och började växa, tyvärr dog den 2006. Förra året införskaffade jag en ny TN99-008, hoppas på bättre tur denna gång. Den odlar jag i vulkansten vilket den verkar uppskatta. Denna variant har som de ser ut på de bilder jag sett oftast lite grön/vit krona.

Oavsett vilken caudata du har, ser blommorna ganska lika ut. De är doftlösa, eller har en mycket svag doft, är vita med röd bikrona. Finns även en gulblommande variant.

Denna är en av mina hat/kärlek-hoyor. Hos mig är tillväxten dålig på samtliga plantor trots olika fönster och skötsel, blommor ser jag inte till heller. Och häromdagen kastade jag faktiskt bort en av mina äldsta caudata-plantor. Som inte växt en millimeter på flera år. När jag sagt detta så är det ändå en hoya jag verkligen vill lyckas med, den har allt jag vill ha och lite till. Blad som dels är vackra med sin vågiga kant,  ofta även röda vid ljus placering och har ganska mycket silver. Så från början tänkte jag att det inte gjorde något om inga blommor dök upp, för plantan i sig är vacker. Om den nu vill växa vill säga. 1 pinne med två blad är sällan vackert *s*  I år (2009) är första året som flera av mina caudata-varianter har börjat växa fint. Vilket är glädjande, nu håller jag tummarna hårt för att få se blommor någon gång inom överskådlig framtid.

Publicerad av Hook f. 1883