Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya cembrae

 

 

 

Ursprung: Filippinerna

Vitblommande skönhet som doftar riktigt gott. Svårt att komma på vad, blommig doft riktigt god doft, åt mimosahållet tror jag. Storleken är 2,5 cm i diameter och de kommer sällan i blomklasar utan oftare 1-3 blommor på min planta åtminstone. Men jag har läst om blomklasar upp till ca 12 blommor. Färgen är vit med limegrön bikrona.

Bladen är 5-7 cm långa och 3 cm breda och avslutas i en spets. Bladen blir röda när de är nya, och under sommartid när plantan växer som mest blir den riktigt snygg med alla röda blad. Hoya cembrae är lättskött och tål att torka ut en del. Den har ett buskigt växtsätt, men det går att ha den även i ampel då grenerna börjer sig nedåt av sin tyngd, fast när jag försökte med min planta blev den väldigt skrymmande och stor på direkten, så jag satte tillbaka den på en båge och krånglade fast grenarna igen.

Hoya cembrae, har sålts som Hoya cembra och som Hoya odorata men det är cembrae som är de korrekta namnet. Namnet kommer från Dale Kloppenburgs dotter, Cembra Kloppenburg.

Publicerad av:  Dale Kloppenburg, 1990