Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya cinnamomifolia var. cinnamomifolia

 

 

Ursprung: Indonesien

Storbladig hoya som utmärker sig genom att ofta aborterar ett blad vid varje nod. Blir även långt avstånd mellan noderna, kan vara svårt att få den att se snygg ut. Men det går att avhjälpa genom att ta ett mindre stöd, tycker själv att jag lyckats få till en ganska snygg planta. :) H. cinnamomifolia växer hos mig i en lerkruka, och får torka upp rejält mellan vattningarna, förutom när den har knoppar då den behöver ha jämn fuktighet i jorden. Den trivs bra i söderläge, och verkar klara ett riktigt ljust fönster.

Plantan försökte blomma i flera år innan jag lyckades få den att behålla knopparna, den är känslig mot torka när den utvecklar knoppar. Augusti 2009 nya knoppar igen, så äntligen, äntligen, äntligen i början av september fick jag se de läckra blommorna som jag hittills enbart sett på bild. Och det är verkligen ljuvliga, limegröna med lila mitt. När den väl kommit igång med att blomma finns de ingen hejd på den, den har blommat nästan oavbrutet senaste månaderna. Denna är en av mina allra trognaste blommare. Nya knoppar bildas innan de blommorna trillat av. Den har blommat non-stop sen förra året. I maj 2010 såg blommorna lite annorlunda ut i färgen, de gröna var skarpare grönt. Riktigt läckra! Doftar ganska rejält kvällstid, en behaglig doft. Blomstorleken är 2 cm, innan kronan flexar bakåt.

Förväxlas ofta med Hoya cinnamomifolia var purpureofusca, då bladen och blommorna liknar varandra, med undantag av färgen.

Publicerad av. Hook, 1848