Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya cystiantha

 

 

 

Ursprung: Sumatra

Tunnbladig hoya som har ett buskigt växtsätt. Grenarna är ganska starka men den behöver nog stöd efter ett tag även om min planta än så länge håller sig uppe på egen hand. Törstig art som behöver jämn vattentillförsel en långtidsvattnande kruka är att föredra, även om den klarar att torka ut någon gång emellanåt. Dock fick jag knoppar och blommor ganska fort efter att ha planterat om den i långtidsvattnande kruka.

Trivs i ljust läge, men inte i direkt sol. Får ljuvliga cremevita skålformade blommor 2 cm i diameter. Bladstorlek ca 8-10 cm långa x 5-6 cm breda, få silverfläckar finns. Förväxlas ofta med Hoya wallichii, men denna art har betydligt mindre blommor och doftar ljuvligt av citron. Hoya wallichii har ingen doft och dubbelt så stora blommor. Bild på plantorna tillsammans sista bilden längst ner.

Experterna är oense även om denna hoya. Den har sålts även under namnet Hoya campanulata, men enligt de senaste uppgifter jag sett så har det hittats en art nyligen som bättre stämmer in på den beskrivningen.

Publicerad av: C. L. Blume som Cystidianthus laurifolius 1851. År 1913 flyttade Schlechter den  till hoya-släktet, fortsättning lär följa..