Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya danumensis

 

 

 

Ursprung: Danum dalen i Sabah, Borneo.

Alla har väl en sån här hoya, som man verkligen vill ha men inte lyckas med.. Åh vad jag gärna ville ha den här hoyan 2005, köpte en fin stickling den rotade sig fint. Men när jag planterade den så dog den snabbt. Köpte en ny och samma visa igen. Detta upprepade sig 6-7 gånger!! Men skam den som ger sig, jag lyckades till slut. Och 2008 fick jag för första gången se de vackra kristallvita blommorna.

Kan kanske vara olika kloner av denna ute i cirkulering, för jag har rotat flertalet sticklingar från min planta utan problem. Och då har jag provat lite olika rotningsvarianter. I vilket fall som helst så är jag i alla fall glad att äntligen ha lyckats.

Blommorna är vita med vit/gul bikrona, de doftar inget vad jag har kunnat känna trots att jag har nästa som en blodhund *s*. Ska vid tillfälle leta rätt på bättre blombilder, de är vitare i färgen än bilden visar. Blomstorleken är 4 cm. Bladstorleken är 10-15 cm långa och 3,5-5,5 cm breda, bladen avslutas i en spets. Färgen är ganska ljust grön först, men mörknar med tiden lite silver finns.

Har cirukulerat under H. campanulata, och även H. cystiantha den sistnämnda har betydligt mindre blommor. Är osäker om H. wallichii ska gå de namnet eller H. campanulata. Experterna verkar vara lite oense om det.

Publicerades först som Physostelma wallichii, men ändrades 1994 av C.M Burton. Publicerad 2009 i Webbia 64(2) 163-167 som Hoya danumensis av Rodda & Nyhuus. Efter att de studerat herbarieark och kommit fram till att det finns olikheter mellan H. wallichii och den hoya vi haft i odling med detsamma namnet. Så korrekt namn på denna hoya ska nu vara Hoya danumensis, namnet kommer från platsen arten hittats på.