Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya diversifolia

 

 

Ursprung: Malaysia, Thailand, Vietnam, Filippinerna, Indonesien

Arten tillhör sektionen Amnblyostemma tillsammans med t ex. Hoya kerrii,  Hoya meliflua och Hoya obovata. Det här var en av mina första hoyor, och den var en riktigt rolig nybörjarhoya. Rotningen gick som en dans, och på bara två månader hade den lilla sticklingen förvandlat sig till en fin liten planta. Som innan sommaren var slut var en planta med ganska rejäl storlek (se plantbilden nedan). Bladen var mörkt gröna ganska suckulenta med silverfläckar, jättevackra. Storleken varierade kraftig på plantan, från ca. 4-16 cm långa och 3-6 cm breda. Namnet lär komma just ifrån bladens varierande storlek. Plantan nedan sålde jag för ganska många år sedan då jag behövde få ner antalet hoyor pg a en svår graviditet.

Dock kunde jag inte ge upp att få se en Hoya diversifolia, så för några år sedan köpte jag en frösådd som jag hört ska vara lättblommmad (bilder ovan). Tyvärr fick plantan en del solskador i somras, men den börjat även producera blomstänglar :) så kanske den mått bra av den behandlingen ändå. Mitt i den kallaste december 2009 började plantan bilda knoppar, som snabbt trillade av. I maj 2010 hade plantan 5-6 pedunklar, några fick små knoppar men de trillade av ganska fort. I juni 2010 får jag så äntligen se de söta blommorna. Absolut en hoya väl värd att ha i sin samling. :)

Blommorna är otroligt söta, rosa med mörkare mitt, ca 1,1 cm stora. Doften kan jag inte bestämma mig för om jag gillar eller inte, ibland tycker jag att de doftar riktigt gott. Andra gånger lite som myrsyra. I vilket fall de håller i över 3 veckor! Även om de blir lite kladdiga på slutet så har jag inte sett att de droppar av dem så det är ett stort plus. Absolut väl värd att odla. Att den är så lättodlad och tål den mest hårdhänta behandlingen gör att jag måste lägga denna hoya långt upp på favoritlistan :)

Publicerad av: Blume 1826