Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya  erythrina

 

 

 

Ursprung: Malaysia

En av mina favorithoyor. Bladen är utsökta med sina vågiga kanter och synliga nerver. Färgen är mörkt gröna med silverfläckar. Innan silverfläckarna utvecklat sin färg är de mer rosa i färgen. Ljuvliga blad med andra ord. Bladstorlek 10-17 cm långa och 4-6 cm breda. Växer ryckvis, och kan stå stilla ganska långa tider, vilket passar mig perfekt då den behåller en hanterbar storlek. Min planta nedan är ca 5 år gammal och den är inte enorm utan får plats på en mellanstor båge.

Blommorna  är gulbeige, bikronan är beige ibland med lite mörkare kanter. En mycket mycket svag doft kan skönjas kvällstid om man sticker näsan intill, lite kokos?? liknande? Blommar ofta under sommarhalvåret. Plantan har bott i västerfönster under ganska många år, men fick flytta till norrläge i vintras och det verkar den trivas med har blommat mycket senaste halvåret.

Den har en egenhet som jag inte sett hos andra hoyor, då och då kommer det en eller två blommor direkt på stammen i en slags "minipedunkel", annars är klasarna vanligen 7-12 blommor.

Publicerad av:  R-E Rintz, 1978