Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya erythrostemma

 

 

Ursprung:  Burma, Thailand

Bladen är ca 10-13 cm långa och 3-5 cm breda. Kan få en dekorativ solbränna om plantan blir ljust placerad. Färgen är mörkgröna med lite få silverfläckar. Riktigt fina tycker jag.

Jag älskar erythrostemmorna, har flera varianter. MEN de älskar inte mig!! De som växer blommar inte, och de flesta står mest stilla och surar för att sen må dåligt vintertid med omrotning som följd var och varannan vinter. Kanske jag har inte fått till "rätta knycken" än, möjligen är det vattningen som spökar som den ofta gör för mig (ojämn). Plantbilden nedan är på min gammalplanta, den blir 6 år i år, och även om den inte blommat (än!) är den en vacker prydnad för fönsterbrädan.

Under sommaren 2009 fick så äntligen plantan små pedunklar (har ett diffust minne att den även hade peduklar 2008), men inget hände. Något gör jag helt klart fel, då många säger att denna hoya blommat relativt tidigt hos dem och är blomvillig.

Så äntligen äntligen fick jag i juni 2010 se dessa fantastiska blommor för allra första gången. I och för sig med lite fusk till hjälp då jag köpt en planta med knoppar vid leveransen. Ironiskt nog har min gamla planta börjat producerat knoppar också nu. Men då blommorna är precis lika fantastiskt vackra som jag trodde så gör det inget.  Blommorna håriga, och vitrosa med röd krona, en mycket svag angenäm doft kan jag känna om jag sticker näsan intill klasen. De är 1,5 cm stora och sitter i stora klasar om 20-40 blommor.

Publicerad av: Kerr, 1939