Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya fraterna

 

 

 

Ursprung: Java

Den hoya har läckra tunna läderaktiga blad som kan bli rejält stora ca 14-17 cm långa och 6-9 cm breda, täcker fort bågen och får plantan att se fylligare ut än vad den är. Dessutom verkar de vara en hoya som blommar tidigt och ofta. Även under vintern försöker min planta envist bilda knoppar och även om de flesta ramla av i tidigt stadium så är den en av mina storblommare. Med de tunna bladen föredrar fraterna en jämn vattning, men den klarar att torka ut någon gång emellanåt utan att det gör så mycket. Blommar gjorde Hoya fraterna hos mig snabbt, plantan var knappa året första gången :)

Storleken på blommorn är ca. 1,5-2 cm återkommer när jag mätt dem nästa gång och kommit ihåg att skriva upp det! Färgåtergivningen  är inte helt bra. Bild 1 och 2 kommer närmast, sen var jag tvungen att använda blixten och då blev färgen lite mer intensiv än jag upplever färgen att vara.

Flera hoyor har cirkulerat runt som Hoya fraterna. Och utan blommor är den mycket svåra att skilja från t ex. Hoya coriacea. En skillnad mellan mellan dessa två arter hos mig är att H. fraterna har kraftigare och lite tjockare blad. Om det beror på odling låter jag vara osagt. Är man osäker på om man fått tag i den rätta Hoya fraterna är det nog bara att vänta till den blommar olikheterna tydliga. Blommorna är orange med insjunken bikrona. Jag tycker doften påminner om banan.

Publicerad av: Blume, 1849