Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya griffithii

 

 

Ursprung: Himalaya (Kina, Indien)

Denna är nog min största hatkärlek-hoya. Blommorna ser (på bild) ut att vara helt fantastiska. Föll för den direkt men fick leta ett tag innan jag hittade den rätta.

Har varit en falsk griffithii i omlopp, som senare visade sig vara en vit pubicalyx. Fick slutligen hem en fin liten orotad stickling, som rotade sig snabbt. Och började växa, men där slutade allt positivt med den också. Lika fort som den börjat växa slutade den, och började efter ett tag att se sjuk ut. Tog upp den och insåg att jag nog övervattnat den och rötterna mådde inte bra. Lyckades klippa och rädda en liten bit, som sen satt på rotning i nästan 1 år innan den fick tillräckligt med rötter för att planteras om igen. Och precis likadan som den såg ut förra sommaren ser den även ut i nu. Den har inte vuxit en millimeter sen förra sommaren, och händer det inget snart åker den nog ut. Dagsnoteringen är att den nu (april 2009) kommit en liten utväxt. Jippi!

Denna hoya trivs med en svalare placering och nu i vinter har den haft riktigt svalt, ner mot 12 grader vissa perioder då vi haft rekordkallt vintern 2010 med temperaturer ner mot -30. Den bör inte få torka ut för mycket, men nu när det varit så kallt i fönstret där den hänger har jag vattnat riktigt sparsamt. Trots detta har den vuxit fint, bild 1 nedan är tagen i slutet av juli 2009, bild 2 är tagen april 2010. Så nu väntar jag "bara" på blomstänglar och blommor *peppar, peppar, ta i trä* I juni 2010 bestämde jag mig för att låta plantan få en båge, och även flytta till ett större fönster. Den blev inte så snygg, då många blad blev vinklade nedåt men de kanske rättar till sig med tiden :)

Blommorna är 3,5 cm och vita eller cremevita. Plantan började blomma hösten 2011, och har blommat non-stop under hösten. Blommorna är utsökt vackra, och doftar ljuvligt. Kryddigt en bladning mellan kanel och hyacint :)

Publicerad av: Hooker 1883