Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya greenii

 

 

 

Ursprung: Filippinerna

Blev förälskad i den här hoyan och köpte den sommaren 2006. Sommaren 2008 hade den vuxit till en fin mellanstor plantat. Men vintern 2008 dog den ner nästan helt. Lyckades spara en liten bit (5-6 cm stam + 2 blad). I april 2010 börjat växa igen och nu kommer pedunklar :)) Märkligt är att den vuxit mest nu i vinter, men jag är iaf glad att jag har en planta igen.

Fick höra i dagarna (april 2009) att en stickling från min planta (klippt 2008) blommar för fullt så jag hoppas även att "mamma" kommer att sätta fart snart. Äntligen fick jag se de läckra vita blommorna, och de är större än jag förväntat mig, vilket gör att klasen blir riktigt maffig och stor. Verkar vara mycket blomvillig, den har i skrivandets stund 3 pedunklar till med knopp i olika storlekar. Den har en egenhet, knopparna vänder sig uppåt med tiden. vilket syns tydligast på bild 3 ovan.

Hoya greenii är relativt tunnbladig, bladen är avlånga och smala, mörkgröna till färgen storleken är ca. 9x3 cm. Den tycker inte om att torka ut för mycket då tappar den blad, vilket syns på min planta då jag glömmer bort att vattna den titt som tätt. Den bör placeras ljust, men undvik direkt solljus. Blomstorleken på min planta 1,5 x 1 cm. Formen påminner lite om huggtänder och blommorna är vita med mörkröd bikrona. Doften är nästintill obefintlig, men behaglig.

Publicerad av: Kloppenburg 1995 (Arten är uppkallad efter Ted Green.)