Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya Joy (Hoya Metallica)

 

 

 

Ursprung: Hybrid, misstänkt korsning mellan en oidentifierad art från Laos, Hoya sp. Laos x Hoya vitellina, av Michael Miyashiro.

Det råder delade meningar om denna är densamma som Hoya Metallica (ej publicerad) eller om det är en systerfrösådd från samma sådd. Jag har köpt den som H. Metallica. Och vad jag sett genom att jämföra andras bilder med mina, så skiljer sig både bladformen och de faktum att H Joy ska få röda blad vid ljus placering. Min planta har hängt i söderfönster i ca. 2 år, men röda blad har den inte fått. Men som alla vet så går det inte heller att identifiera en hoya enbart på bladen. Så jag får vackert vänta tills (om) den behagar blomma. I maj 2010 upptäckter jag första pedunkeln/blomstängeln. Fler pedunklar kommer och slutligen börjar plantan att få knoppar som växer sig större och större i juli 2010.

Men jag är osäker på vilket som är det korrekta namnet och om jag har den rätta Hoya Joy, så jag lägger in dem under båda namnen, med ett frågetecken dock. Någon som vet mer??

Trevlig art med mycket tilltalade blad. Den är lättskött och klarar en del torka och är placerad i ett ganska kallt fönster. Så jag hoppas kunna flytta den snart och då även få se de läckra blommorna.

I augusti slog så äntligen denna ljuvliga hoya ut för första gången. Blommorna är smutsgröna med ljusrosa mitt, storleken är 1,1 cm. Den har en tydlig färgskillnad mot H. Noelle, som har en mycket skarpare gul ton på blommorna. De doftar ljuvligt, blommigt fräscht med en svag ton av grönt äpple. Ganska liknande H. vitellina som doftade såhär dagtid, med en svag ton av klorin som blev starkare allt eftersom dagen gick och kvällstid doftade den mer klorin än blommor.