Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya linearis

 

 

 

Ursprung: Himalaya

Annorlunda ampelhoya som t om överlever hos min bror och hans tjej som med hjälp av tre söta men busiga kissekatter lyckas ta död på de mesta i växtväg. *s* Då denna hoya växer i Himalaya så är den mest lämpliga placeringen är svalt och inte i direkt sol. Den är förvånansvärt törstig med tanke på de smala bladen. Så den trivs allra bäst med jämn vattentillförsel, men tål at torka ut då och då.

Bladen är avlånga och smala, 5-6 cm långa och ca 0,5 cm breda, ludna. Blommar gör den enbart under hösten och vintern när dagarna blir kortare. Doften på blommorna påminner om syntetisk citron (tänk rengöringsmedel) med lite inslag av vanilj. Jag tycker att doften är behaglig, och enbart då plantan är riktigt översållad i blomklasar (vilket den ofta blir) känns doften i rummet så den doftar inte för starkt. Blommorna kommer längst ut på varje gren, men bildas också utmed stammen.

Min planta är säkert 13 år gammal och den har varit med om ett antal flyttar och en del olyckor. Men repar sig alltid, förra sommaren bytte jag jord på den vilket jag inte gjort på många år. Och den tackade med genom att blomma med nästan 50 blomklasar i höstas. En bra nybörjarhoya som du lätt gör fylligare genom att klippa av grenarna när de blivit långa och stoppar ner dem i krukan igen. Den är lättrotad med andra ord.

Grenarna kan växa sig rejält långa, men då jag inte har något riktigt bra fönster för den så måste  jag trimma av grenarna så att hoyorna under inte växer sig in i den. Annars verkar de kunna bli nästan hur långa som helst.

Publicerad av: Wallich ex. D. Don 1825.