Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya macgillivrayi Coen River IML 0016

 

 

 

Ursprung: Australien

Just denna variant H. macgillivrayi Coen River IML 0016 har blommor som är 7 cm stora. De har en lilaröd ton. Mycket vackra, och doftar underbart! Plantan är köpt som stickling 2007 så den är strax 3 år gammal. Den bildade pedunkel på våren 2009 och hade små knoppar som snabbt ramlade av. Och då upptäckte jag att plantan hade fått mjuka blad. Jag hade lyckats med det jag ofta gör, dvs. övervattning :( Var i valet och kvalet om jag skulle behöva klippa ner och rota om den, då tiden inte räckt till fick den vara. Dock repade plantan på sig efter någon månad, och den har fram tills nu haft knoppar  3-4 omgångar under vintern 2009/2010.  I mitten av januari var det dags igen, 6 knoppar började utvecklas, 3 tappades i olika stadier men 3 st. höll alltså hela vägen. Fram tills att jag fick se blommorna trodde jag att det var grannhoyan en H. onychoides som hade knoppar. Grenarna hade trasslat in sig i varandra.

Färgåtergivningen är svår, jag använder helst inte blixt alls när jag fotar hoyor, se mer om det här. Bild nr. 1 är tagen med lite solsken som belysning och dagen efter att blommorna slagit ut. Närbilderna är tagna dagen före att blommorna började slå ihop sig, de hade hunnit mörkna mer än de var från början.

Hoya macgillivrayi finns i en del varianter som fått namn efter platserna i Australien de är hittat på samt att de även finns en del spännande kultiveringar.

Publicerad av: Bailey, 1914