Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya macgillivrayi Mount Tozer

 

 

 

Ursprung: Australien

Har haft tur i år och fått flera nya macgillivrayi i blom, vilket är väldigt roligt. Tills jag hunnit fota alla plantor, mätt blad och kanske fått fler i blom (håller fingrarna i kors) gör jag ingen underkategori till macgillivrayi.

Just denna variant H. macgillivrayi Mount Tozer IML 279 har de största blommorna på mina macgillivrayi-variant som jag har kunnat mäta upp hittills, 8,5 cm och en blomma var 9 cm. Färgen denna blomning är mörkt vinröd med lite inslag av lila. Blommorna visade även upp en annan egenhet jag inte sett tidigare på macgillivrayiblommor, de hade "glitter" runt bikronan. Det är första gången plantan blommar och den fyller 2 år i augusti så den blommade relativt tidigt. Knopparna mätte otroliga 5 cm innan de äntligen började spricka upp. Blommorna mörknade rejält innan de började skrumpna ihop, syns väl på jämförelsebilden.

Hoya macgillivrayi finns i en del varianter som fått namn efter platserna i Australien de är hittat på samt att de även finns en del spännande kultiveringar.

Publicerad av: Bailey, 1914