Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya macgillivrayi Pandanus Creek IML 449

 

 

Ursprung: Australien

Ännu en hoya som jag tycker lite extra mycket om. Är som bekant svag för de storblommande hoyorna, och är man det ja då måste man ha minst en Hoya macgillivrayi. Denna hoya tycker om att ha det varmt och ljust. Trots dess ganska suckulenta blad mår den bäst av att ha jämn vattning. Men mina plantor står kruttorra ganska ofta och de klarar sig fint ändå.

Blommorna är bland de största som finns inom hoyasläktet, mellan 6-8 cm men upp till 9 cm händer. Doften är absolut ljuvlig, påminner om gardenia. Färgen varierar mellan de olika varianterna men även av odlingsförhållanden. Som ett exempel har jag sett Hoya Pandanus creek med både ganska ljusa blommor och en senare blomning hade samma planta nära svarta blommor.

Hoya macgillivrayi ´Pandanus creek` IML 449 blomman mäter 7,5 cm. Färgen denna blomning var mörka kanter nästan lila med en ljusare toning in mot mitten. Längst in vid bikronan blir det vitt. Färgen på närbilderna är ganska mörka och matta, blommorna på resten av den klasen slog ihop dagen efter.

Hoya macgillivrayi finns i en del varianter som fått namn efter platserna i Australien de är hittat på samt att de även finns en del spännande kultiveringar.

Publicerad av: Bailey, 1914