Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya megalantha

 

 

Ursprung: Fiji

Hoya megalantha NS05-038, en efterlängtat hoya som jag äntligen fick hem i form av en fin rotad stickling sommaren 2008 från insamlaren Nathalie. Ingen lättskött hoya direkt, lyckades för några veckor sedan ta död på min lilla planta. Då den är tunnbladig behöver den jämn vattentillförsel men får absolut inte stå för blött som hände och då dog den på direkten. Har några sticklingar på rotning, och det verkar som jag lyckas rädda några.

Bladstorleken är ca 2-5 cm lång och 2-3 cm breda. Är övertygad om att den kommer att utveckla något större blad nu i sommar om den kommer igång att växa igen.

Blomman är trots bladens ringa storlek imponerande ska bli ca 4 cm. Färgen är blekt rosa. Det återstår att se om jag lyckas rädda min lilla planta och någonsin få se blommorna.

Under hösten 2009 hade min lilla planta vuxit på sig och blivit riktigt fin, hade precis gett den ett stöd i form av en båge och hade så smått börjat hoppas på att kunna få se en pedunkel. Under senhösten 2009 tyckte jag att plantan åter igen började se ledsen ut, och insåg att flottören fastnat (vilket händer ofta på just denna sorts långtidsvattnande kruka). Och jorden hade blivit för blöt, plantan höll på att dö igen!! Blev så otroligt ledsen och värre blev det när jag efter att ha klippt i den insett att det var bara några få toppar kvar som hade växtsaft i sig. Nu har jag rotat dessa, och till slut blev det bara två små sticklingar som klarade sig. Får se om jag orkar kämpa vidare med denna hoya ett år till.

Finns även en annan megalantha från Ted Green, har även den i odling men den är ganska liten än så länge..

Publicerad av: Turrill, 1915

.