Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya megalaster

 

 

 

Ursprung: Papau Nya Guinea

Hoya megalaster är en av mina problemhoyor. Från åren 2006-2009 har jag gång på gång fått rotat om min lilla planta som alltid börjar må dåligt förr eller senare. Sist var den ganska stor när detta hände. Och nu är jag åter tillbaka till ruta ett.

Har fått för mig att jag vattnar lite för ojämnt. Men trots att jag efter mina två första misslyckade försök planterade plantan i en långtidsvattnande kruka, så lyckas jag ändå inte. Känns trist, då jag verkligen älskar de gropiga bladen och blommorna vore en dröm att få se. Bladstorleken är ca 12-15 cm långa och 10-12 cm breda. Blommorna ska bli ca. 5 cm stora och vara köttfärgade (rödrosa)  till färgen.

I nuläget (oktober 2009) har jag 3 st. olika megalaster plantor. Just nu mår dessa bra, den ena är en tjockbladigare variant. Om blommorna är annorlunda vet jag inte, i september blommade så min första megalaster. Till min sorg så dog plantan strax efter att den blommat över. Och den orkade inte heller slå ut blommorna helt. Men jag lyckades rädda en stickling så jag hoppas att jag får den att växa till sig.

Blommorna är något utöver de vanliga, köttigt röda och doften är ganska stark första natten då blommorna slog ut. Sedan doftade den ganska svagt, men ljuvligt! Knopparna mätte strax över 3 cm innan de slog ut.

Publicerad av: Warburg 1901