Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya Metallica (Hoya Joy)

 

 

 

Ursprung: Hybrid, misstänkt korsning mellan en oidentifierad art från Laos, Hoya sp. Laos x Hoya vitellina, av Michael Miyashiro.

Råder delade meningar om denna är densamma som Hoya Metallica (ej publicerad) eller om det är en systerfrösådd från samma sådd. Jag har köpt den som H. Metallica. Och vad jag sett genom att jämföra andras bilder med mina, så skiljer sig både bladformen och de faktum att H Joy ska få röda blad vid ljus placering. Min planta har hängt i söderfönster i ca. 2 år, men röda blad har den inte fått. Men som alla vet så går det inte heller att identifiera en hoya enbart på bladen. Så jag får vackert vänta tills (om) den behagar blomma. . I maj 2010 upptäckter jag första pedunkeln/blomstängeln.

Men jag är osäker på vilket som är det korrekta namnet och om jag har den rätta Hoya Joy, så jag lägger in dem under båda namnen, med ett frågetecken dock.

Trevlig art med mycket tilltalade blad. Den är lättskött och klarar en del torka. Pga. av utrymmesskäl växer min planta i ampel, vilket inte är de mesta lyckade. Men nu fick det bli så iaf. Den får även lite ojämn vattning, och hänger i ett ganska kallt fönster. Så jag hoppas kunna flytta den snart och då även få se de läckra blommorna, som ska bli smutsgula med rosaorange mitt.