Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya mindorensis ssp. Superba IML 0768

 

 

Ursprung:  Filippinerna

Hoya mindorensis ssp. Superba IML 0768 hade de mest ljuvligt röda blad när jag fick hem den som orotad stickling 2008. Men med tiden har bladen blivit gröna, med lite silver i. Några år senare börjar plantan åter igen få lite röd ton på sina blad, jättevackert! Bladen är 10-15 cm långa och 4-5 cm breda. Även om denna art inte växer i någon raketfart så var den en fin och nätt planta på sin 1-årsdag.

När plantan nästan nått 2 år började den bilda pedunklar och knoppar som trots att jag var skeptisk höll hela vägen på första försöket. Den står i en minimal plastkruka och jorden torkar upp över dagen nu på sommaren. Men den verkar trivas ändå. Just nu växer den i ett västläge, och verkar trivas väldigt bra med det. Blommorna är mörkröda med långt silverhår, väldigt vackra. Storleken är 1,1 cm och jag kan inte känna någon doft. Bild 3 visar H. erythrostemma och H. mindorensis IML 0768.

När jag precis börjat hoyor, fick jag en stor förkärlek till Hoya mindorensis och H. erythrostemma. Men genom åren har jag kämpat med att hålla dem vid liv. Fönstren i vårt hus är gamla, otäta och med ojämn värme beroende på pelletseldning vintertid. Lägger man dessutom till att jag är dålig på att vattna, ibland för ofta, ibland väldigt sällan har kampen varit ojämn. Så är det väl ett under att jag har några hoyor som klarar sig här hemma *skratt* Men denna variant ssp. Superba IML 0768 (+ några till IML 1777 t ex) växer och frodas och verkar vara ganska förlåtande. Den vanliga mindorensis däremot har jag lyckats ta död på flera gånger, kanske har jag bara haft otur. Men jag skulle gärna vilja ha den också, då den har betydligt ljusare blommor än denna variant. För min del så skulle jag kunna ha hur många "lurv-hoyade" blommor som helst, de är bland de ljuvligaste jag sett. Så kontentan är, är du tveksam om du ska ha en mindorensis hemma?! Var inte det!! Den är väl värd sin plats i hoya-odlingen :D 

Publicerad av: Schlechter, 1906.