Hej,

Jag heter Marie och är en 70-talist bosatt strax utanför Sundsvall. Har samlat hoyor sen i början av 2000-talet. Några arter har jag haft längre, plantor som senare visade sig vara hoyor då jag fått upp ögonen för hur otroligt många olika arter av hoyor det finns. Vid upptäckten började jag pyssla om mina gamla hoyor lite extra, och de har belönat mig med att blomma som aldrig förr. Gröna fingrar har jag väl inte varit känd för att ha tidigare även om jag alltid varit intresserad av växter och trädgårdar, men på senare år har jag förvånat både mig själv och omgivningen. *s*

Den värsta hoyanojan slog till 2002-2004. Och under följande år har jag haft runt ca 350 olika hoyor hemma. När vår första son föddes 2004 hade jag all tid i världen åt hoyorna. För han är och har alltid varit en lugn kille som trivs när allt går på lite halvfart. Mys med en bok, eller leka med brio järnvägen har han kunnat roa sig med i flera timmar. Han gillar också att lukta på mammas blommor och var 1,5 år när han myntade uttrycket: "Utta gott" (lukta gott) när han gick efter mig och luktade på hoyor som blommade.

2006 föddes vårt andra barn, som tyvärr haft rejält krångel med allergier och sjukdomar, och under 2007 var jag tvungen att minska ner på antalet hoyor här hemma. Orken och tiden räckte helt enkelt inte till. Håller fortfarande på att sälja ut hoyor men som det ofta blir för hoyasamlare kan jag inte låta bli att köpa lite nytt varje år. Så det är väl tveksamt till om jag minskar ner antalet så mycket mer numera. Har dessutom 19 fönster i huset och det är nog svårt för en biten hoyaodlare att tömma fönstren helt. Och med så många fönster är det svårt att minska på antalet mycket mer än jag gjort. Intalar jag mig och min omgivning i alla fall *s* Just bor det ca. 200 hoyor hos mig.

Vintern 2010 fick vi inte en utan två nya familjemedlemmar. De går på fyra tassar, och är ett mycket efterlängtat tillskott då vi inte kunnat ha katt de senaste 13 åren pg a sambon allergi. Sibirisk katt ägare är det vi numera stolt kan tituleras oss. Tillskottet i familjen bjuder på mycket glädje, och skratt men det har även tillfört att jag varit tvungen att göra "kattluckor" i fönstren då det ramlade ner krukor här och där. Då vi även fick äran att ta över mammakatt som fodervärd, bor numera S* Lince´s Liris & hennes vackra snödrottning IC S*Nikopejas Nessa Kasianovna hos oss. Mer om dem kan du se här

Mina favorithoyor är de hoyor som får stora blommor, ju större desto bättre, så de är de hoyorna jag har flest varianter av. Klipper ganska sällan sticklingar av hoyorna och om det är av den anledningen eller någon annan låter jag vara osagt men jag har lyckats få en hel del roligt och vackert i blom trots att jag inte samlat så himla många år egentligen.

Med ett väldigt osorterad bildarkiv på 10000-tals hoyabilder har jag under årens lopp gjort försök att göra en hemsida. 2005 la jag ut min första sida på internet. Tyvärr hann jag aldrig slutföra den då jag sen blev gravid och väldigt sjuk. Denna hemsida är mest till för min egna del, för att komma ihåg hoyor jag haft och hoyor jag har. När de blommat, hur de växer och ser ut och lite annan information som jag tycker är intressant. Vill dock poängtera att jag har gjort ett försök att göra en hemsida, jag älskar att fotografera men att göra en hemsida vet jag mycket lite om. Sen finns det många idéer men för lite tid. Min förhoppning är ändå att ni som kikar in här kommer att bli inspirerade och finna lite intressant  information.

Måttbeskrivningar baserar jag på egna plantor med några få undantag där jag slagit upp information blomstorlekar på hoyor jag inte fått i blom än. Då odlingsförhållanden varierar hos oss alla beroende på ljus, luftfuktighet och vattentillförsel mm. Så är det väl snarare regel än undantag att bladstorleken kan varierar ganska mycket även på en och samma planta. Så därför behöver inte alla mått stämma på dina plantor hemma. Dessutom förkommer det nog en hel del varianter av hoyor som vi i folkmun kallar för bara ett namn hoyor som t ex. serpens, merrilli, multiflora/javanica och många fler. T ex. i fallet Hoya serpens har jag haft två plantor som odlats i samma jord, även suttit i samma kruka under en längre period. Som ändå trots exakt lika odlingsförhållanden, skiljde sig rejält ifrån varandra då den ena hade massor med silverfläckar och den andra hade enbart ett fåtal. Mer om detta kan du läsa om på Hoya serpens egna sida. Till denna ekvation kan också läggas att det ständigt upptäcks fler och fler hoyor, hoyor i odling bildar frökapslar och nya hybrider uppkommer. Men det är ju just av denna anledning jag finner hoyor så fascinerande och spännande.

Min dröm vore att åka på en resa och få se hoyorna i sin rätta miljö. En dröm som känns ganska långt borta just nu med två små barn hemma. Men jag hoppas verkligen att det någon gång ska kunna bli verklighet. Tänk en 10 meter slingrande Hoya imperialis i ett träd över en flod. Det är en drömbild få förunnat att få se i verkligheten. En av de mest fantastiska saker med att odla hoyor är inte hoyorna själv utan alla trevliga vänner jag lärt känna genom åren tack vare hoyor, vänner i alla åldrar som jag aldrig träffat om inte för hoyorna.

Hoppas jag lyckas ge likasinnade en trevlig tur i cyberspace bland  mina hoyor. Hittar ni några rejäla faktamissar vill jag att ni mailar mig. Till sist vill jag bara säga:

Varmt välkommen in