Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya obscura

 

 

 

Ursprung: Filippinerna

Hoya obscura lämpar sig bäst i en ampel tycker jag. Min planta visar ingen direkt förmåga att vilja klättra och dessutom syns blommorna bättre då blomklasarna hänger nedåt. Tycker om bladen på denna art, blanka friskt mellangröna med tydliga nerver. Så blanka att de är väldigt svårfotade, måste göra några nya försök när det blir varmare ute. Bladstorleken är 9-12 cm långa och 3-4 cm breda.

Finns olika kloner av Hoya obscura, min planta som är köpt som Hoya obscura får olikfärgade blommor, beroende på hur mycket ljus blomklasen blivit utsatt för. De händer också ofta att delar av blomklasen är mörkare. Färgerna på blommorna är gult till mörkt aprikos eller rosa. Klasarna har oftast 20-40 blommor, och varje blomma är ca 0,8 cm stor.

 Det här är den ultimata nybörjarhoyan, den växer och blommar tidigt. Tål att torka ut ganska rejält, även om den uppskattar något jämnare vattning. Har inga höga krav på placering och ljus, min planta hänger i en väggampel bredvid ett smalt östfönster, som oftast är täckt av andra hoyor. Den blommar ofta ändå, inte lika intensivt som vid en fönsterplacering. Men tillräckligt för att jag ska tycka det är lite jobbigt att sopa ihop alla nervissna blommor .Doften är ljuvlig, frisk parfym med lite vanilj/citron i underton. Måste jag välja en doftfavorit så är det denna eller Hoya archboldiana.

Publicerad av:  Elmer ex C. M. Burton, 1986

.