Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya onychoides

 

 

 

Ursprung: Papua Nya Guinea 

Storväxt hoya som får stora imponerande blad,  hårda och oftast med gropar utmed mittnerven.  Storleken är mellan 12-19 cm långa och 5-6,5 cm breda. Färgen är mörkt gröna, inga fläckar. Då den med tiden blir stor, kan det vara en bra investering att använda sig av ett stadigt stöd redan från början. Hos mig växer denna hoya ryckvis, ibland står den stilla under väldigt långa perioder för att sen skicka i väg nya grenar på flera ställen samtidigt. Bladen blir läckert mörkröda när de är nya.

Hoya onychoideds liknar sina storväxta släktingar, bladen påminner mest om Hoya archboldiana medans blommorna liknar Hoya macgillivrayii. Med den skillnaden att blommorna inte öppnar upp sig som på Hoya macgillivrayi utan de får en klokliknande form. Vilket också namnet talar om onyx=klo och oides=lik. Blomstorleken är verkar kunna variera mellan 4-7 cm, kanske beroende på om blomman är mätt utplattad eller i sitt naturliga tillstånd.

Då jag föll för denna hoya pladask när jag såg den, så har jag samlat på mig några olika plantor. En av varianterna kommer från David Liddle, om det är någon skillnad på blommorna vet jag inte än. Men bladen är det ganska stor skillnad på, en planta har väldigt smala blad. Planta nr. 2 får de karakteristiska gropiga bladen. Och planta nr. 3 har släta blad, bilderna ovan. Mina plantor står i öst och sönderfönster med skydd mot värsta solgasset. Har läst att denna hoya vill torka upp, och på andra ställen att den inte vill torka upp mellan vattningarna. Jag vattnar dem precis som jag gör med de flesta andra hoyor ca. 1-2 ggr i veckan lite beroende på årstid..

Publicerad av: Forster, Liddle & Liddle, 1992

.