Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya onychoides IML 559

 

 

 

Ursprung: Papua Nya Guinea 

Första gången denna planta blommade var våren 2010, vi hade problem med pelletsbrännaren då så temperaturen varierade och flera storblommande hoyor som hade knoppar då tappade knopparna i varierande storlek.

Just denna planta har betydligt mindre blad än mina andra H. onychoides plantor, varför vet jag inte. Den växer extremt långsamt men är nu en mellanstor planta. Om detta är karaktäristiskt för denna variant, vet jag inte. Men vad gör det när den kommit igång och blommar :)

I mars 2011 var det dags igen, hittade först små knoppar på en blomsporre. Ojdå hur ska detta gå, plantan står på bottenvåningen i sonens rum = vattnar sällan. När jag tittade noggrannare insåg jag att den hade ännu större knoppar på en blomsporre högre upp. :) jippi!! Tyvärr blev det bara en klase ändå till slut pga av den här damen.

Hoya onychoides liknar sina storväxta släktingar, bladen påminner mest om Hoya archboldiana medans blommorna liknar Hoya macgillivrayi. Med den skillnaden att blommorna inte öppnar upp sig som på Hoya macgillivrayi utan de får en klokliknande form. Vilket också namnet talar om onyx=klo och oides=lik. Blomstorleken är verkar kunna variera mellan 4-7 cm, kanske beroende på om blomman är mätt utplattad eller i sitt naturliga tillstånd.

Publicerad av: Forster, Liddle & Liddle, 1992.