Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya pachyclada

 

 

 

Ursprung: Thailand

Tjockbladig hoya som tål att torka upp, den växer väldigt långsamt. Namnet pachyclada betyder tjock stam/gren. Och det är den verkligen, en robust hoya (perfekt nybörjarhoya) som kan växa upprätt ganska länge utan stöd. Slutligen blir grenarna dock för tunga och ett stöd är nödvändigt, men den går även att ha i ampel vilket jag har min planta i just nu. Tyvärr måste nog min planta flytta i sommar, den är lite för stor för det fönster den hänger i och jag har ingen plats någon annanstans.

Blommorna är gulvita med vit bikrona och kraftig bakåtböjd. Doften är mycket god fräsch graperfrukt med inslag av citron storleken 1 cm i diameter, blommorna kommer i klasar om 25-35. Blommorna avsöndrar en del nektar men jag har inte hittat kladd på fönsterbrädan under så det verkar som att dropparna inte släpper från blomman.

Bladen är tjocka och suckulenta och därför tål plantan en ljus placering det är också då den blommar bäst. Storleken är runda och av medelstor storlek. Kanterna blir vacker röda när plantan är placerad ljus.

Publicerad av: Kerr, 1939

.