Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya padangensis

 

 

 

Ursprung: Sumatra

Hoya med spektakulära blommor och vackra blad. Blommorna har en annorlunda färg lilaaktig med bruna spetsar på kronan, bikronan är cremevit  storleken 1,3 cm. Enda möjligen negativa med denna läckra hoya är att doften på blommorna lämnar mer att önska. Doften påminner om ammoniak och något unket. Men doften är så svag så att den endast känns om man sticker näsan intill blomman, vilket jag brukar undvika att göra *s*

Bladen får en sidenaktigt skimmer och ser nästan grå/gröna ut, det förekommer även sparsamt med silverfläckar storleken på bladen är 6-12 cm långa och 3-3,5 cm breda. Beskrivs ibland att behöva tid på sig att blomma. Min planta blommade efter ca 1 år vilket jag har förstått för denna hoya är ganska tidigt, den växer och trivs i västfönster. Upplever denna hoya som lättodlad. Men nu i vår upptäckte jag att bladen hade mjuknat och plantan hade lite rötter kvar, tyvärr hade jag varit lite för flitig med vattenkannan.

Förekommer även med namnet Hoya uncinata vilket är det namn som publicerades först men är ogiltig, då viss information saknas . Således är det H. padangensis som är korrekt namn för denna art.

Publicerad av: Schlechter, 1916

.