Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya pandurata

 

 

 

Ursprung: Thailand, Kina

Efter att denna art dykt upp hos odlare i Sverige sa jag att jag inte skulle ha den. Men efter att ha sett en blombild blev jag förälskad och införskaffade den ändå. Några veckor efter att jag köpt den första sticklingen skaffade  jag en stickling till som utfyllnad. Denna hade då pyttesmå knoppar när den kom hem till mig. Inte trodde jag att de skulle hålla hela vägen. Men jag hade tur, och fick själv se hur lättblommad H. pandurata är! Doften är lite märklig, någon beskrev den som doften hos tandläkaren och jag kan nog inte beskriva den bättre själv. Blommorna är ca 1 cm då kronan flexat bakåt.

Bladen är mörkgröna och vissa blad har några få silverfläckar, de avslutas med en tydlig spets. Vilket även namnet på denna hoya kommer ifrån, pandurata betyder "fiolformad".

Finns även en variant som är helt gul men denna har lite rött i sin bikrona. Hoya pandurata ska vara svalväxande, men sticklingen som blommar nu står i ett av mina allra varmaste fönster och den verkar ju inte vantrivas direkt så den kanske trivs i de flesta väderstreck. Min andra lilla planta som köptes tidigare i våras står i mitt svalaste norrfönster, den har pedunklar och växer fort men har hittills inte bildat några knoppar. I augusti blommade även plantan i norrfönster, så den verkar vara mycket blomvillig och blommar tidigt.

Publicerad av: Tsiang, 1939