Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya australis x subcalva (Hoya Pinkie)

 

 

 

Ursprung: Hybrid Hoya australis x Hoya subcalva.

Kallas hos de flesta odlare för Hoya Pinkie, men vad jag vet är inte namnet publicerat så namnet är ogiltigt. Har inte sett så många blombilder på denna hoya tidigare. Blommorna är vita med lila färg under kronan, storlek 2 cm. Doften är en bladning av sina föräldrar, och den doftar absolut ljuvligt! Inte speciellt starkt dock, betydligt svagare doft än H. australis. Denna hoya är väldigt törstig, jag har vattnat den varje dag senaste månaderna. Och då kom också knopparna, men den är väldigt känslig för att torka ut under knoppstadiet. Och häromveckan tappade den nästan helt lilafärgade knoppar då jag missade att vattna den på några dagar. Så därför drar jag slutsatsen att blommorna verkar kunna variera i färg, kanske beroende på ljustillgången. Plantan har blomstänglar med knoppar överallt nu när den kommit igång med att blomma, verkar vara blomvillig.

Har börjat om en gång med min planta då den blev väldigt solblekt sommaren 2007 efter att ha stått i söderläge hela sommaren. Lättskött hoya som trivs och växer i de flesta väderstreck, men behöver troligen ett ljusare fönster för att blomma, dock i skydd mot värsta solgasset.

Under försommaren 2010 började jag tänka i banorna att sälja denna planta. Alla kan inte få plats, och då den inte verkar vilja blomma här hemma så började jag fundera lite på om den skulle få lämna plats till någon annant. Och vips i juni 2010 upptäckte jag den första pedunkeln. Den måste stanna, tänk om den blir nästa stora blomfavorit?! Hösten 2010 hade blomman flera knoppar/blomklasar på gång! :)

Bladen är mellan 10-14 cm långa och 7- 8,5 cm breda, de har en frisk och fräsch grönfärg med synliga nerver som syns tydligare när bladen är under utveckling.