Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya platycaulis

 

 

 

Ursprung: Filippinerna

Den här hoyan fick jag upp ögonen för några år sedan tror det var 2007 el 2008. Och det blev kärlek vid första ögonkastet. Tyvärr är den extrem långsam i sin tillväxt och många många vill ha den. Så trots bokade sticklingar har det inte kommit någon hit förrän i år 2010. Den hade en liten pedunkel som började växa direkt när jag fått hem den. Men inte trodde jag för mitt liv att den skulle vilja bilda knoppar än mindre blomma. Men på andra försöker så höll knopparna hela vägen, och jag får nu gå här hemma och njuta av en skönhet som sticker ut bland de andra hoyorna.

Hade inga problem att rota denna skönhet (läst att den ska vara svårrotad), men växa har den hittills inte gjort. Jag kan alltså i nuläget inte klippa sticklingar av denna, den är bara en bebis än så länge. :)

Blommorna är ca 2 cm. Doften är ganska svag och påminner mig om lime blandat med myggmedel?! Bladen är långa och smala, med en tydligt insjunken mittnerv, den har ett nästan intorkat utseende. Storlek 7-18 cm och ca 2-3 cm breda. Stammen är platt och byter riktning vid varje nod. Den kallades också från början Hoya sp. flat stem och det är lätt att se varför den fick det namnet.

Mer info kommer snart...

Publicerad av: Simonsson & Rodda 2005