Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya pottsii McIlwraith Ra Qld

 

 

Ursprung: Australien, Thailand, Polynesien

Det finns ganska många av pottsii i odling. Hoya nicholsoniae, sammanfördes med Hoya pottsii för ett antal år sedan. Gemensamt för dem är att bladen är nervade och blir ofta röda vid ljus placering.

Blommorna varierar i färg, men är dock ganska lika oavsett vilken variant man odlar. Haft blomstänglar på två plantor några somrar men de utvecklas sig inte.. Men nu i mars 2010 har de kommit två små små nya blomstänglar, jag håller tummarna för att det blir knoppar på dessa. Maj 2010 plantan har 3 blomstänglar, varav 2 har knoppar, äntligen kanske kanske jag får se dessa läckra blommor snart.

Blommorna vid första blomningen var gula till färgen (se bilder nedan), dessa utvecklades in mot rummet bakom en tunn gardin. Klase nr. 2 utvecklades mot fönsterrutan och fick en tydligare grön ton. Gillar nog den gröna tonen mer. Doften är god, liknar såpa. Verkar vara en mycket blomvillig hoya när den satt igång att blomma, plantan har hunnit blomma 3 ggr. sedan premiären.

Även Hoya pottsii är en stor bladfavorit, tycker jag att de är lite svårodlade. Har förlorat en del varianter varje vinter och det har blivit en del omrotningar genom åren. Ändå envisas jag med att kämpa vidare då jag verkligen älskar bladen.

Publicerad av: Traill, 1830.