Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya pottsii Palmerstone

 

 

Ursprung: Australien, Thailand, Polynesien

Det finns ganska många av pottsii i odling. Hoya nicholsoniae, sammanfördes med Hoya pottsii för ett antal år sedan. Gemensamt för dem är att bladen är nervade och blir ofta röda vid ljus placering. Så oftast odlar man väl just denna hoya för sina otroligt vackra blad. Men blommorna är inte så tokiga de heller :D

Blommorna varierar i färg, men är dock ganska lika oavsett vilken variant man odlar. Denna art har blommat med gröna blommor hos den jag köpte den ifrån. Dock är blommorna gula i just denna blomningen och väldigt lika H. pottsii McIlwraith. Den har blommat en gång tidigare i år men då missade jag blomningen och hittade utblommande blommor på fönsterbrädan.

Skillnaden på denna är att bladen blir ljust röda under utvecklingen, men går tillbaka till en grön ton när de utvecklats färdigt ofta med röda fläckar.

Även Hoya pottsii är en stor bladfavorit, tycker jag att de är lite svårodlade. Har förlorat en del varianter varje vinter och det har blivit en del omrotningar genom åren. Ändå envisas jag med att kämpa vidare då jag verkligen älskar bladen.

Publicerad av: Traill, 1830.