Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sigillatis

 

 

Ursprung: Malaysia

En av mina absoluta bladfavoriter. Hoya sigillatis har mörkgröna avlånga och ganska små blad med mycket silver i, storleken är 5-7 cm långa och 1 cm breda. Vid ljus placering blir bladen röda. Den klättrar dåligt så ampelplacering är nog att föredra. Den vill ha jämn vattning, men klarar att torka ut något då och då fast då stannar den gärna i växten. Min planta växer och blommar fint i söderfönster, utan solskydd så den är tåligare än vad den kan ge sken om att vara. Har svårt att hitta ett bra ställe med rätt ljus, att fota mina ampelhoyor på, därav den något röriga bakgrunden på plantan.

När H. sigillatis har knoppar måste den ha jämn vattning, annars ramlar knopparna av direkt. Verkar inte vara kinkig med ljuset, den blommade för första gången under mörkaste december.  Blommorna är aprikos/orange med blekgul bikrona,  0,8 cm i diameter och har en svag nästintill obefintlig doft. Knopparna tog lång tid på sig att bli färdiga att öppnas, ca.4 veckor. Plantan blommade för första gången när den var 1,5 år gammal.

Upplever att Hoya sigilltis tar tid att rota, ibland måste man klippa ny snittyta. Oftast tar det ganska lång tid innan rötterna kommer och jag tror att den kan vara svår att rota höst och vinter. Bäst resultat har jag fått genom att rota direkt i jord.

Har även sålts som Hoya sp. Flecked Leaf och hasseltii men den sistnämnda namnet är inte synonym med H. sigillatis.

Publicerad av: Green, 2004.