Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya surigaoensis

 

 

 

Ursprung: Suriago del Norte Province, Mindanao, Filippinerna

Denna hoya är insamlad av Ed Gilding, 1997 och fick då insamlingsnr. Hoya sp. EG 00897. Bladen är stora och blanka med tydiga nerver, storleken varierar ganska mycket 9-20 cm långa och 6-10 cm breda.

Först tyckte jag att den här var en riktigt tråk-hoya. Fick hem den som fin rotad stickling med ett blad sommaren 2007 och i det läget stod den i nästan ett helt år!! Började hota den med att den åkte skulle åka i komposthögen om den inte började växa lite. Och rätt som det var kom den igång och började växa i en rasande fart, och knappt 1 år och 4 månader blommade den för första gången.

Blommorna är jättesöta, gula med lite mörkare toppar som syns dåligt på mina bilder. Bikronan är vit med gul mitt storlek 1,2 cm.

Tyvärr har jag inte kvar denna planta i odling då den blev helt enkelt för stor för mina fönster. Den flyttade för några år sedan, men då och då har jag börjat fundera på om jag skulle införskaffa den igen. Bladen är riktigt stora och läckra, och jag gillar de gula blommorna. Tiden får utvisa, kanske någon gång om jag får större fönster :)

Publicerad: Dale Kloppenburg, Simeona V. Siar och Torill Nyhuus, 2010