Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp.

 

Köpte denna planta sommaren 2005, den var märkt H. camphorifolia och den kom från Bystrup Planter i Danmark. Jag var jätteglad att få tag i min H. camphorifolia och att då hitta en stor planta i en vanlig blomsterbutik var ju toppen!

Efter att ha fått hem plantan, klippt bort de som var solbränt och avbrutet. Duschat den, bytt jord och behandlat den mot ev. ohyra så började jag bli tveksam om den var märkt med rätt namn. Hittade en del hemsidor där en liknande planta med vita/rosa blommor stod som H. camphorifolia. Vilket inte var det jag trodde jag skulle få när jag köpte den utan små rosa/aprikosa blommor. Men ganska ny i hoyaodlandet tog jag för givet att det var korrekt och att jag missförstått det. Plantan fick fortsätta att heta H. camphorifolia.

Den hade inte några blomstänglar och i ärlighetens namn såg den inte så mycket ut till världen då jag fått klippa bort det mesta av den, så tänkte jag att lär nog dröja innan blommorna dyker upp på den. Men jag fick fel för redan sommaren 2006 hittade jag flera pedunklar på den och de dröjde inte länge förrän jag fick se de mest läckra fläckiga knopparna. Blommorna slog ut, doftade ljuvligt av något jag tycker liknar mint.

2007 när jag åter igen började läsa på om denna hoya insåg jag att det verkligen inte var någon camphorifolia jag hade utan att jag haft oturen att hittat hemsidor med felaktig information när jag undersökte saken första gången.

 Frågan återstår vad är det? Min gissning är att den tillhör Hoya verticillata-familjen eller möjligen Hoya pottsii.