Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp. aff. caudata TN99-024

 

 

 

Ursprung: Malaysia (Gunung Jerai).

Ed Gilding, Torill Nyhuus och Ted Green hittade denna art under en av deras resor. Torill kallar den för  TN99-024 med en notering att den även kallas för Hoya flagellata och då min planta kommer från henne så kallar jag den för det. Vet att den säljs av flera andra säljare som t ex. Hoya caudata MT Jerai form, H. caudata G. Jerai och även som H. aff caudata.

Detta är den enda caudatan som verkligen trivs och frodas hos mig. Den blommar året runt, hänger på väggen innanför ett östfönster med en tunn gardin som skydd. Vilket den verkar uppskatta. Av lathet inser jag att jag inte har någon bild när plantan står helt i blom, får göra ett nytt försök nästa gång. Den är ljuvlig!

Bladen är mörkgröna med silverfläckar, ibland blir bladkanterna något mörkare och ha antydan till vågor. Bladstorleken är 10-12 cm långa och 4,5-5 cm breda.

Den får söta vita blommor som ibland inte öppnar upp sig helt utan får en urnliknande form. Blommorna doftar inget, de håller sig i 2-4 dagar men i kompensation så blommar den nästan jämt och pedunklar växer ut hela tiden på nya grenar..