Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp. Bangkok red

 

 

 

Ursprung: Thailand

Läcker hoya som jag gissar tillhör pottsii eller möjligen verticillata-familjen.Denna planta får jag väl i ärlighetens namn erkänna att jag mer eller mindre glömt bort att jag hade. Vet att anledningen till att jag köpte den för 3-4 år sedan var att jag sett bilder på de mest läckra rosa prickiga knoppar och jättevackra rosa och gula blommor. När jag sen fick hem den glömdes den bort och har vuxit i skymundan.

Bladen är ganska tjocka suckulenta har tydliga nerver och mittnerven är något insjunken. De är 9-12 cm långa och 3-4 cm breda. Får en lätt rödrosa ton vid ljus placering, men man bör undvika direkt solsken då bladen trots sin tjocklek kan få solskador.

När jag i mitten av mars 2010 vände på plantan för att komma åt att vattna igenom den ordentligt, hittade jag till min glädje en liten pedunkel med små knoppar. Blommorna har en ganska annorlunda färg, grön nästan lite lila ton, jag trodde att denna skulle blomma med rosa blommor. Kanske är den här ytterligare ett fall av att blommorna varierar i färg beroende på odlingsförhållanden, t ex. H. hellwigiana har blommat hos David Liddle med rosa blommor, medans den får gröngula både hos mig och andra odlare i Sverige.