Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp. Chiang Mai

 

 

 

Ursprung: Thailand

När jag fick den här hoyan hette den Hoya sp. Chieng Mai men det ska vara Hoya sp. Chiang mai då namnet kommer från en av de större städerna i Thailand. På senare år har jag fått veta att den här hoyan  egentligen tillhör pottsii-familjen, vad den ska heta då vet jag inte säkert och därför har jag valt att använda ursprungsnamnet.

Storbladig skönhet som får stora väldoftande klasar av vita blommor. Blommorna är vita med svagt grönt längst ut på topparna på kronan, bikronan gul med vit/rosa spetsar. Varje blomma är ca. 1,5 cm stor, klasarna varierar i storlek men mellan 20-40 blommor är vanligast.

Bladen är tjocka, och kraftiga, med tydliga nerver bladstorlek 14-18 cm långa och 10-12 cm breda. De är imponerande i sin storlek, och gör att plantan ganska snart blir ganska tung. Efter flera misslyckade med att ha den på båge, då den blev för tung och tippade i golvet fler gånger än jag orkade räkna. Hamnade den  till slut i en ampel, kanske inte blev den snyggaste plantan. Men jag slapp i alla fall sopa igen jord i tid och otid. Stadig båge, och kruka är alltså att föredra då både blad och stam blir kraftiga.

Jag har inte kvar plantan i odling pga. att jag inte tålde doften när den hade många blomklasar utslagna samtidigt.