Hoya sp. HSI-037

 

 

 

Ursprung:

Denna hoya har ett okänt förflutet. HSI står för Hoya Society International, men namnet gällde från början en gulblommande hoya som någon hade i odling med okänt ursprung. Någonstans under vägen när denna hoya sedan börja spridas hos odlare har en förväxling skett. Så köper du en hoya med namnet sp. HSI-037 så får du troligast denna som om den blommar får röd/svarta blommor.

Vissa tror att det här är den ursprungliga Hoya pubicalyx. Plantan har tjocka suckulenta blad, inga fläckar finns. Den växer och trivs i de flesta väderstreck men min planta har inte blommat än, så jag är nog inte rätt person att ge tips på hur man får den att blomma ;) Min planta har fått delat kruka med en annan hoya, och då båda växte på halvfart så har jag nu i juli 2011 delat på dem. Hoppas på bättre tillväxt och kanske blommor snart :)

Får man den i blom, är blommorna riktigt vackra och doften lär påminna om Hoya carnosa. Köper du en Hoya pubicalyx `Leenie´eller Hoya pubicalyx cv. Leenie så lär det vara denna du får, den cirkulerar nämligen runt hos odlare även med dessa namn. Dock ska den väl om jag förstått det rätt fortsätta kallas för sp. HSI-037.

.