Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp. NS05-231

 

 

Ursprung: Mindoro, Filippinerna

Insamlad av Nathalie E Simonsson, på en av hennes många insamlingsresor. Denna art är tunnbladig, snabbväxande och har läderartade blad som är ganska mörka i färgen den har få fläckar. Bladstorleken är 15-20 cm långa och 4-7,5 cm breda.

Denna planta har mer eller mindre spottat fram pedunklar i flera år, men den har inte velat behålla de små knoppar som bildats. Men då plantan är förpassad till bottenvåningen där vi sällan vistas längre stunder än när vi sover så får hoyorna där nere minimalt med vatten (flera veckor emellan ibland) och mycket lite skötsel. Näring är också väldigt dåligt med då jag ständigt glömmer att ta med mig flaskan dit ner. Jag har dock lovar bot och bättring nu i sommar och skärpt till mig lite, och nu har den faktiskt knoppar på gång. Som iaf hittills är större än de brukar bli. Jag håller tummarna hårt :) Fick rapporter om att en stickling från en närbesläktad hoya, började blomma efter knappa 10 månader så med rätt skötsel kan nog denna blomma betydligt tidigare än vad min planta gjorde.

Något som förbryllar mig en smula när så knopparna så äntligen slog ut var den otroligt vackra och intensiva gröna färgen. Hade fått för mig att denna hoya skulle blomma med lite mer aprikosa blommor. Men efter att ha läst i nr 4 2006 av Svenska hoyasällskapet så insåg jag att det var jag som blandat ihop den med en annan NS-hoya som jag väntar på ska blomma :)

Blommorna är 2,5 cm i diameter och doftar svagt men fräscht (inte en exakt doftbeskrivning kan ges just nu då jag kämpar med en av de värsta förkylning/influensa jag någonsin haft). Men doften i min ngt täppta näsa påminner om kokos och nässlor. Fräsch doft med andra ord. Plantan växer och trivs i ett västfönster.