Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp. Rundum 91009

 

 

 

Ursprung: Borneo

Hoya som är insamlad i Rundum, Sabah på Borneo, vilket namnet talar om. Vem som samlat in den vet jag inte, men jag vet att de finns några olika kloner som cirkulerar i samlingar. Just denna klon har nr. 91009 efter namnet.

Detta är en riktigt tjusig hoya, med hårda mörkt gröna blad som har en del silver i sig. Bladstorleken är 9-10 långa och 4-5 cm breda. Stammen är ganska tjock och hela växten ger ett robust intryck, den behöver dock ett stöd ändå eftersom bladen blir ganska tunga. Det fungerar säkert att ha den i ampel också då den klättrar dåligt. Trots att bladen är ganska suckulenta har jag insett att den behöver betydligt mera vatten än jag gett den de senaste åren. Den har säkert fördubblat sin storlek i sommar och blommar för fullt nu. Så den är ganska törstig och verkar trivas med jämn bevattning, och att inte behöva torka ut för mycket.

Blommorna är 1 cm stora, och har en säregen färg, mörkt röd/orange, där kronan är bakåtrullad. Hittade blomstänglar sommaren 2009. Och nu i år har den blommat flera gånger. Och jag måste säga att jag gillar sp. Rundum mer och mer. Vilka otroliga blommor!! Doften är svag men behaglig, tänker på nyslaget hö när jag luktar på dem?! Knopparna mörknar ganska rejält med tiden.

Då jag blivit så förtjust i denna hoya, köpte jag under våren 2010 på mig ytterligare en sp. Rundum dessa två skiljer sig rejält mellan varandra. Så det är kul att ha två kloner i odling, hoppas att jag lyckas få dem i blom samtidigt någon gång så att jag kan jämföra dem.