Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp. Square

 

 

 

Ursprung: Thailand

Bladen är rektangulära till formen även om namnet säger att de ska vara kvadratiska = square, ca 6-4 cm långa och 2-3 cm breda. Bladen är ludna, hårda, nerverna är upphöjda och  färgen är relativt mörkgrön, de få eller inga fläckar. Min planta växer numera i ampel vilket fungerar ganska bra även om jag tror den är snyggast på stöd, då den gärna klättrar. Lättskött hoya som är ganska törstig så jag har valt att plantera den i en långtidsvattnande kruka (den delar kruka med H. caudata till vänster). Bladen är något ljusare än de ska vara normalt, då plantan hänger i ett fönster utan solskydd.

Min planta är ca 3 år och den har flera pedunklar med knoppar på gång nu och jag längtar efter att få se de ljuvligt vita blommorna den ska få :) Blommorna började slå ut 2:e juli 2 dagar före min födelsedag :) Doften är jättegod, mint liknande Jenkatugummi. Blommorna är ljuvliga, formade som runda snöbollar, större än vad jag trodde ca 1,1 cm i diameter.

H. sp. Square började dyka upp hos samlare under 2007-2008, den såldes då under namnet Hoya lyi under en tid. Men visade sig vara fel identifierad, namnet kommer av bladformen. Hos någon odlare utomlands förekommer den även med namnet Hoya rectangular. Men rätt namn tills vidare ska alltså vara Hoya sp. Square.