Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya sp. Sulawesi IML 1384

 

 

 

Ursprung: Sulawesi Islands, Indonesien

De finns en mängd kloner med liknande utseende av dessa hoyor från Sulawesi. Och då experterna är lite oense och turerna varit många kring vissa av dem t ex. H. sp. IPPS/GPS 8845 som blev identiferad som camphorifolia först. Och senare identifierad som H. tomataensis. Forskning av Dale Kloppenburg har visat att  8845, 8865 och 8870 alla är kloner av H. tomataensis. Så är det inte så konstigt att en amatör som jag är, känner mig en smula förvirrad. Därför använder jag namnen jag köpte dem med, någon som ser att det är helt knasigt uppskattar jag att ni berättar det för mig.

Ännu en Sulawesi-hoya som är köpt från David Liddle med märkningen Hoya tomataensis IML 1384, men när jag läser i gamla mail står det Hoya sp. IML 1384 och att den liknar H. tomataensis. Doften är väldigt svag nästintill obefintlig. Den är precis lika blomvillig som de övriga Sulawesi-hoyorna, plantan har många många blomstänglar med knoppar i olika storlekar. Bladstorleken är 9-12 cm långa och 4-5 cm breda.

Blommorna är små 0,7 mm och blommorna står sig inte speciellt länge, men i gengäld så blommar plantan nästan jämt så man hinner njuta av de söta blommorna ändå. Ibland kommer ljusare blommor än vanligt, bilden längst till höger ovan visar hur stor färgskillnad just denna art har uppvisat hos mig..