Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya telosmoides IML 1747

 

 

Ursprung: Borneo

Annorlunda hoya som kan vara svårodlad. Den växer på höga höjder, och behöver en ganska sval placering. Finns flera olika kloner i omlopp en med smalare, hårdare, mörkt gröna blad med tydliga silverfläckar. Hos mig betydligt svårare att hålla vid liv än denna som kommer från David Liddle. Denna klon får ljusare blad som är lite tunnare och större ca 15-17 cm långa och 5,5 cm breda.

Plantan började bilda blomstänglar  2008 men inget hände. Det verkar finnas olika skötselråd, några säger varmt, men de flesta säger sval placering. Har provat att byta plats till ett svalt norrfönster, men det gillade den inte heller. Och slutade växa direkt och få gula blad. Så nu har jag flyttat den åter igen till ett ganska svalt östfönster som är smalt och inte lika ljust. Hoppas det fungerar!

Under sommaren och hösten 2009 hade plantan mellan 7-9 blomsporrar och nya kom vid varje nod. Men en regning, mörk och för årstiden väldigt varm höst höll på att ta död på plantan.  I desperation flyttade jag den till ett litet söderfönster utan element. Där började den växa igen. I maj 2010 kom nya åter igen blomstänglar överallt. Nya blomstänglar vid nästan varje nod. Flyttade plantan till ett västfönster, eftersom söderfönstret sommartid blir väldigt varmt. Placeringen i svalt västfönster gillade så plantan äntligen, och i september 2010 kom de första knopparna. Efter en väntan som kändes evighetslång (säkert till viss del pga att jag inte vågade slå på elementet i rummet och det var en kall höst!) slog knopparna ut i slutet av november 2010.

Blommorna för er som har tur att se dem är spektakulära ska vara runt 2 cm gröngula till färgen och doftar något som i min näsa påminner om hyacinter. Doften blir ganska stark när man har flera klasar utslagna samtidigt.

Publicerad av: Omlor, 1996.