Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya verticillata albomarginata (white edges)

 

 

 

Ursprung: Indonesien, Malaysia, Indien, Thailand

Denna planta är köpt med namnet H. verticillata albomarginata. Denna art är en underskattad hoya. Och trots att jag inte fått så många i blom verkar de ändå vara relativt lättblommade hos de flesta andra odlare.Min planta började blomma när den var 2 år, och är mycket blomvillig. Blommar från tidig vår till sen höst, och alltid med många, många blomklasar utslagna samtidigt. Inser att jag varit lite bortskämd med att den blommat så mycket, för jag har inte varit flitig med kameran. Blommorna doftar fräscht och gott, men jag har svårt att komma på vad jag ska likna det med. Knopparna är läckert randiga. Bladen är ganska tjocka och kraftiga. Går lätt av om man råkar böja lite för mycket på dem. Stammen blir hård och förvedad snabbt. Så det gäller att leda den tidigt på ett stadigt stöd..

Bild nr. 3 nedre raden är en blomklase från  H. verticillata albomarginata till vänster och den högra blomklasen kommer från H. sp. köpt som H. mindorensis, läs mer här.

När det gäller H. verticillata så har experterna haft svårt att enas om den. H. acuta vet jag har förts in i familjen H. verticillata, men många experter hävdar att den är en egen art. Dessutom förekommer även H. verticillata som H. parasitica, men de sistnämnda namnet är inte  publicerat korrekt och därför ej giltigt.

Publicerades av: G. Don, 1838