Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya verticillata India

 

 

 

Ursprung: Indonesien, Malaysia, Indien, Thailand

Ytterligare en jäckande verticillata, köpte denna hoya med namnet Hoya parasitica India och den var då en fin mellanstor planta. Plantan har blommat en gång tidigare, men om jag har slavat bort bilderna eller så missade jag att ta bilder på den. Den växte under många år på en båge, men pg a. platsbrist växer den numera i ampel. Inte helt lyckat kanske, men det får så lov att fungera.

Denna art har släta blad, med något insjunken mittnerv, få fläckar finns storleken 12,5-8 cm långa och 3-4 cm breda. Den är lättskött, tål att torka ut rejält och trivs i de flesta väderstreck.  Plantan har iaf retat mig i flera år med att bilda blomstänglar men inga blommor har dykt upp. Även nu i maj 2010 hittar jag blomstänglar. Då den hängt på undantag i ett litet östfönster i 3-4 år och inte blommat, har jag nu flyttat den till ett större västfönster så kanske, kanske har jag mer tur denna gång än tidigare. Som syns på bilden växer den inte i någon racer fart. Tror aldrig jag klippt någon stickling av den, men under flera år delade den planta med en annan verticillata och stod då helt stilla. Den gillade nog inte sin granne så mycket *s*

 H. verticillata är ytterligare en hoya som experterna har svårt att enas om. H. acuta vet jag har förts in i familjen H. verticillata, men alla är inte överens om det. Förekommer även som H. parasitica men det namnet är felaktigt publicerat och därför ogiltigt.

Publicerades: G. Don, 1838