Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya verticillata Laos

 

 

Ursprung: Indonesien, Malaysia, Indien, Thailand

En favorit hoya som inte gillar inte mig, jag har fått börjat om med denna planta fler gånger än jag orkar räkna nu. Den rotar sig enkelt växer fint för att sedan tappa spänsten i bladen och jag måste klippa sticklingar av den. Min gissning är att jag vattnar den oregelbundet och oftast för lite. Den har alltid varit placerad i ett västfönster.

Denna gång har jag i alla fall en fin planta och den har t om. blomstänglar! Jätteglad! Om jag får se de läckra blommorna återstår att se men den verkar trivas nu och jag hoppas att det så förblir. Bladen är mellangröna och är fulla av silverfläckar storleken 10-14 cm långa och 4-5 cm breda.

I augusti (2010) fick jag så äntligen se de ljuvligt läckra gröna blommorna (färgen stämmer bäst överens med bild nr 2 ovan). Storlek ca 1 cm, färgen är ljus grön med rosa/aprikos bikrona. Den doftar ljuvligt något som liknar pepparmint. Haft en hektiskt jobbperiod, och de dagar jag haft dagsljus att fota i har de regnat och varit mulet ute, så jag är inte nöjd med dem men de får duga tills vidare. 

Nedan jämförelsebild mellan H. verticillata (köpt utan tillägg i namnet), samt H. verticillata Laos. Färgåtergivningen är inte den bästa på denna bild. Men det syns skillnaden på bikronan på de båda varianterna.

Publicerades: G. Don, 1838